Skip to content

De Trauma Opleiding

Informatie & Inschrijven

‘Alles over traumatologie’. Dat is de korte omschrijving van deze opleiding die uniek is in Nederland. De opleiding bevat theoretisch en praktisch onderwijs dat nodig is om patiënten met trauma te behandelen en te begeleiden. De opleiding wordt gegeven door professionals met een ruime ervaring in het onderwerp dat zij doceren. Het curriculum van de Trauma Opleiding is opgebouwd uit 22 modules, verdeeld over 11 lesdagen en wordt afgesloten met een wetenschappelijk eindproduct (PICO) en een theoretische eindtoets. Iedere module wordt geëvalueerd. Duur van de opleiding is 3 maanden. In deze 3 maanden wordt 60 uur contactonderwijs gegeven. Daarnaast bedraagt de zelfstudietijd gemiddeld 5 uur per week.

Leerdoelen
Kennis en inzicht krijgen in traumatologie, de mogelijkheid tot intra- en extramurale begeleiding en wat de psychische gevolgen kunnen zijn voor een patiënt. De volgende onderwerpen worden uitgediept:
– Basale (letsel)kennis en inzichten binnen de intra- en extramurale facetten van de traumatologie
– Inzicht in medische processen en procedures binnen de intra- en extramurale ketenzorg
– Anatomie en de onderliggende verhoudingen van het lichaam
– Keuzes voor operatietechnieken en inhoud van methodes
– (Radiologisch) aanvullend onderzoek en mogelijkheden voor de traumapatiënt
– ABCDE-principe
– Zorg omtrent eerste opvang bij (brand)wonden en psychosociale zorg hierbij
– Inzicht in de verschillende/afwijkende werkwijzen bij de pediatrische en geriatrische traumapatiënt
– Kennis van intra- en extramurale (na)zorg
– Behandelingen van een fractuur en aanleggen van gips
– Wetenschappelijk benaderen van klinische vraagstukken en uitkomsten hiervan presenteren

Na het behalen van de eindtoets en een positieve afronding van de persoonlijke presentate wordt het certificaat afgegeven. Mocht voor de eindtoets geen voldoende behaald worden dat is er de mogelijkheid om deze te herkansen. 

Toelatingseisen
Je kunt deelnemen aan deze opleiding als je een vooropleiding hebt als verpleegkundige, gipsverbandmeester, fysiotherapeut, verpleegkundig specialist of physician assistant. Graag ontvangen wij voor aanvang van de opleiding een kopie diploma van je eerdere opleiding. Indien je een andere (zorg)opleiding hebt gevolgd kun je in principe ook deelnemen, wel vragen wij je dan eerst contact met ons op te nemen.

Aanwezigheid
Tijdens de lesdagen geldt een aanwezigheidsplicht. Door middel van een presentielijst wordt de aanwezigheid geregistreerd. Meer informatie hierover staat in de syllabus.  

Locatie 
Hulstkamp Gebouw
Maaskade 119
3071 NK  Rotterdam

Bereikbaarheid
Als je met het openbaar vervoer komt kun je het beste vanaf Station Rotterdam Blaak buslijn RET 32 naar halte Koninginnebrug nemen.
Deze bushalte is ca. 350 meter van de ingang van het Hulstkamp Gebouw. Voor een persoonlijk reisadvies verwijzen wij je graag naar www.9292.nl.
Ook met de auto is de Maaskade goed bereikbaar, in de buurt is voldoende parkeergelegenheid. Een goedkopere parkeertip op 10 minuten loopafstand van de locatie: Roentgenstraat 111 Rotterdam. 

Accreditatie
Accreditatie van de Trauma Opleiding wordt aangevraagd bij:

  • Verpleegkundig Specialisten Register met 78 punten
  • Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals met 66 punten
  • KNGF voor het Kwaliteitsdeel van het Centraal Kwaliteitsregister voor Fysiotherapie met 116 punten
  • Physician assistants die lid zijn van de NAPA en geregistreerd staan in het kwaliteitsregister kunnen punten registreren in GAIA

Kosten
Zie het lesprogramma voor meer informatie over de lesdagen. De kosten voor de opleiding bedragen €2750,-. Dit bedrag is inclusief syllabus en certificaat en exclusief eventueel aan te schaffen literatuur. Het lesgeld dient 6 weken voor aanvang van de opleiding te zijn voldaan. Zie ook de algemene voorwaarden.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden via de knop hieronder. Na aanmelding ontvang je een automatische ontvangstbevestiging per e-mail. Voor de definitieve inschrijving nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op. 

Contact
Voor meer informatie mail of bel je met onze coördinator Mathilde Romijn: info@medischeopleidingen.nl / 06-13 09 78 44