Skip to content

De Colon Opleiding

Informatie & Inschrijven

Inhoud opleiding
‘Alles over het colorectale aandoeningen en proctologie’. Dat is de korte omschrijving van deze opleiding die uniek is in Nederland. De opleiding bevat theoretisch en praktisch onderwijs dat nodig is om patiënten met goed- en kwaadaardige afwijkingen van colon, rectum en anus te behandelen en te begeleiden. De opleiding wordt gegeven door professionals met een ruime ervaring in het onderwerp dat zij doceren. Het curriculum van de colonopleiding is opgebouwd uit 22 modules, verdeeld over 11 lesdagen en wordt afgesloten met een persoonlijke opdracht en een theoretische eindtoets. Iedere module wordt geëvalueerd. Duur van de opleiding is ruim 3 maanden. In deze 3 maanden wordt 66 uur contactonderwijs gegeven. Daarnaast bedraagt de zelfstudietijd 5 uur per week.

Wij geven het certificaat Colon Opleiding af indien je aan de volgende verplichtingen hebt voldaan:

 • voldoende aanwezigheid tijdens de lesdagen (tenminste 12 lesdagen)
 • tenminste het cijfer 6 behaald te hebben voor zowel de schriftelijke eindtoets en als de presentatieopdracht

Indien je niet aan deze voorwaarden hebt voldaan, kun je het certificaat niet behalen. De Stichting Colon Opleiding geeft geen bewijs van deelname af.

Accreditatie
Bij de volgende vakverenigingen wordt accreditatie aangevraagd.

 • V&VN door de Registratiecommissie Specialismen Verpleegkunde (RSV)
 • V&VN door het Kwaliteitsregister Zorgprofessionals
 • NAPA voor de Physician assistants

Leerdoelen
Kennis en inzicht krijgen in zowel goed- als kwaadaardige afwijkingen van colon, rectum en anus, de behandelingsopties, de mogelijkheden tot begeleiding en wat een aandoening betekent voor een patiënt. Tevens is er aandacht voor onderwerpen als epidemiologie, voeding, kwaliteit van zorg. Na het behalen van de eindtoets en een voldoende beoordeling van de persoonlijke opdracht wordt het certificaat afgegeven.

Toelatingseisen

 1. Verpleegkundige, verpleegkundig specialist of physician assistant.
  Graag ontvangen wij voor aanvang van de opleiding een kopie diploma van je eerdere opleiding.
 2. Indien je een andere opleiding hebt gedaan kun je in principe ook deelnemen aan de cursus.
  Wel vragen wij je dan eerst contact met ons op te nemen.

Aanwezigheid
Tijdens de lesdagen geldt een aanwezigheidsplicht. Door middel van een presentielijst wordt de aanwezigheid geregistreerd. Meer informatie hierover staat in de syllabus.

Locatie 
Hulstkamp Gebouw
Maaskade 119
3071 NK  Rotterdam

Bereikbaarheid
Als je met het openbaar vervoer komt kun je het beste vanaf Station Rotterdam Blaak buslijn 47 naar halte Sleephellingstraat Noord nemen. Deze bushalte is ca. 200 meter van de ingang van het Hulstkamp Gebouw. Voor een persoonlijk reisadvies verwijzen wij je graag naar www.9292.nl.
Ook met de auto is de Maaskade goed bereikbaar, maar vanwege de hoge parkeerkosten raden wij aan om met het openbaar vervoer te komen. 

Literatuur
Voor de opleiding wordt het “Darmkanker” Het boek voor patiënt, familie en professional van W.W. Vrijland et al aanbevolen. Dit boek kost € 24,50 (Uitgeverij BSL, ISBN 978 90 313 81791).

Kosten
De kosten bedragen € 2.750,00 inclusief syllabus en certificaat. Het lesgeld dient 6 weken voor aanvang van de opleiding te zijn voldaan. Zie ook de algemene voorwaarden.

Aanmelden
Je kunt je via de knop hieronder aanmelden. Na aanmelding ontvang je een ontvangstbevestiging per e-mail en nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op. 

In het voorjaar van 2022 wordt de opleiding opnieuw georganiseerd. Zodra de data hiervan bekend zijn worden deze op de website vermeld.