Skip to content

Advanced Lifestyle Coaching

Voor en door professionals.

wie wij zijn

De opleiding Advanced Lifestyle Coaching (ALC) wordt georganiseerd vanuit Stichting Medische Opleidingen en is opgezet door twee chirurgen, die beide zien dat leefstijl een grotere plaats moet krijgen binnen de zorg. Leefstijlinterventies zijn van positieve invloed op de gezondheid en het welbevinden van onszelf en van anderen om ons heen, en dat is de manier waarop we de gezondheidszorg betaalbaar en houdbaar kunnen houden.

wat wij doen

Wij leiden jou op tot leefstijlcoach met een kritische blik en oog voor de wetenschap achter leefstijl en gezondheid. Na het volgen van onze opleiding Advanced Lifestyle Coaching kun je je inschrijven bij de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN) en kan je als zelfstandig leefstijlcoach aan de slag, bijvoorbeeld met de Gecombineerde Leestijlinterventie (GLI), in een bedrijf, bij een leefstijlloket, in het sociale domein of als groepstrainer. Maar we begrijpen ook dat je wil leren om iemand te kunnen coachen op leefstijl, maar dat wil toepassen in je eigen werk, bijvoorbeeld als arts, verpleegkundig specialist, diëtist, fysiotherapeut of andere zorgprofessional. Daar is in ons curriculum dus ook alle ruimte voor. Zodat jij na de opleiding aan de slag kunt met het coachen op leefstijl, op welke manier je dat dan ook wil vormgeven.

persoonlijk en kleinschalig

Wij houden van een persoonlijke benadering, je wordt daarom opgeleid in een kleinschalige setting. De groepen bestaan uit gemiddeld zo’n 15 mensen, en zeker niet meer dan 20. Vanaf het eerste moment heb je contact met onze opleidingscoördinator Mathilde, die alle organisatorische zaken regelt. Ook tijdens de opleiding is zij het eerste aanspreekpunt voor praktische zaken. Voor het inhoudelijke deel van de opleiding zijn er onze vaste twee coursedirectors Rutger en Marjolein. Zij zijn beide leefstijlcoach en begeleiden je tijdens de hele opleiding. Daarnaast doceren zij een deel van de lessen.

wetenschap centraal

Wij vinden de wetenschappelijke benadering belangrijk. Iedereen heeft wel een mening over wat wel of niet gezond is, maar wat is de evidence daarachter? Daarom wordt een groot deel van onze lessen gegeven door gastdocenten. Zij zijn expert op hun eigen gebied en hebben allemaal een universitaire achtergrond. Daarnaast besteden we ook extra aandacht aan het lezen en interpreteren van wetenschappelijk onderzoek en van wat er in de media verschijnt.

inhoud

Tijdens de opleiding leer je alles over gezondheid en gedrag, het ontwikkelen van coachingsvaardigheden en dagen we je uit om ook kritisch naar jezelf te kijken. De opleiding wordt gegeven door docenten die expert zijn in hun eigen vakgebied met veel onderzoeks- en/of praktijkervaring. Zij delen hun kennis met je op een interactieve manier, waarbij er voldoende ruimte is voor vragen. Om je gedurende de opleiding zo goed mogelijk te ondersteunen bij je eigen leerproces krijg je toegang tot het onderwijsportaal met alle lesstof en opdrachten en maak je een eigen leerplan. Samen met ons en met je medestudenten werk je gedurende de opleiding toe naar jouw doelen. Omdat we veel samenwerken tijdens de lesdagen, creëren we een omgeving waarin je elkaar stimuleert, motiveert en samen reflecteert.

lesdagen en modules

De opleiding Advanced Lifestyle Coaching bestaat uit 18 lesdagen, waarin 14 externe experts hun kennis met je delen. De overige lesdagen zullen in het teken staan van leefstijlcoaching in de praktijk en worden verzorgd door twee leefstijlcoaches, die ook course-directors zijn. Tijdens de opleiding wordt 96 uur contactonderwijs gegeven, dit is exclusief het examen op lesdag 18. Daarnaast bedraagt de zelfstudietijd ongeveer 8 tot 10 uur per lesdag.

Het curriclum is onderverdeeld in 3 modules. De eerste module staat in het teken van ‘Gezond leven en gezonde gewoontes’, waarin je veel leert over voeding, beweging, slaap, stress/ontspanning en de interactie hiertussen. In deze module ga je veel zelf ervaren en je eigen leefstijl analyseren. In module 2 richten we ons vooral op coachings- en gespreksvaardigheden, gedragsverandering en motivatie. In deze module ga je ook zelf aan de slag met 1 of 2 ‘oefencoachees’ die je gaat begeleiden. De derde module is ‘In de praktijk’, waarin we aan de slag gaan met casuïstiek, dingen waar je tegenaan loopt, jouw plan voor de toekomst, het werken met groepen en bijvoorbeeld het geven van workshops.

Klik hier voor een overzicht van het hele curriculum en de docenten.

kosten

Stichting Medische Opleidingen heeft geen winstoogmerk; leefstijlcoach is het beroep van de toekomst en daarom willen wij dat de financiële drempel om leefstijlcoach te worden zo laag mogelijk is. Zodat jij als toekomstig leefstijlcoach straks invulling kan gaan geven aan verschillende leefstijlinterventies. Bij aanmelding betaal je eenmalig het inschrijfgeld en deze prijs is allesomvattend, dus inclusief lesstof, literatuur, catering en (her)examens. Er zijn geen verborgen extra kosten.

Inschrijfgeld per opleiding: 3.850 euro

verdere informatie

Leerdoelen
In deze opleiding ontwikkel jij je tot professioneel leefstijlcoach waarin je allerlei vaardigheden ontwikkelt.
De gehele opleiding is zoveel mogelijk evidence-based. Wetenschap speelt een belangrijke rol door het curriculum heen en we leren je gedurende de 3 modules hoe je feiten van fabels kunt onderscheiden.
Er zijn 4 toetsmomenten, met een eindtoets.

Toelatingseisen
De opleiding is toegankelijk voor zowel medici als niet-medici met minimaal HBO-niveau, in bezit van HBO- of WO-diploma. Deze eis wordt gesteld door de BLCN voor opname in hun register. Werkervaring op HBO-niveau of eerdere post-HBO-opleidingen zijn voor de BLCN niet voldoende.

Bezit je geen HBO- of WO-diploma maar wel een afgerond MBO diploma op gebied van zorg, sport en/of voeding? Dan kan je toch onze opleiding volgen en als professioneel leefstijlcoach aan de slag. In dat geval is er geen BLCN accreditatie mogelijk, maar omdat je volledig wordt opgeleid volgens het beroepsprofiel van de BLCN beschik je wel over de juiste kennis en vaardigheden om leefstijlcoaching-trajecten te verzorgen. Neem bij vragen hierover gerust contact met ons op voor meer informatie.

Accreditatie
Naast het feit dat de opleiding Advanced Lifestyle Coaching geaccrediteerd is door de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN), is deze ook geaccrediteerd door Accreditatiebureau Algemene Nascholing (ABAN) met 20 punten, de Nederlandse Associatie van Physician Assistants (NAPA) met 20 punten, het Verpleegkundig Specialisten Register met 90 punten, Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici (ADAP) voor diëtisten, podotherapeuten en oefentherapeuten met 118 punten en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) met 36 punten. Je ontvangt een diploma na voldoende afronding van de toetsen, voldoen aan de aanwezigheidsplicht (of vervangende opdrachten) en betalingsverplichting.

Aanwezigheid
Tijdens de lesdagen geldt een aanwezigheidsplicht. Door middel van een presentielijst wordt de aanwezigheid geregistreerd. Meer informatie hierover staat in het onderwijsmateriaal.

Locatie en bereikbaarheid
De locatie voor alle lesdagen is:
Hulstkamp Gebouw
Maaskade 119
3071 NK Rotterdam

Als je met het openbaar vervoer komt kun je het beste vanaf Station Rotterdam Blaak buslijn RET 32 naar halte Koninginnebrug nemen. Deze bushalte is ca. 350 meter van de ingang van het Hulstkamp Gebouw. Voor een persoonlijk reisadvies verwijzen wij je graag naar www.9292.nl. Ook met de auto is de Maaskade goed bereikbaar, in de buurt is voldoende parkeergelegenheid.  

Literatuur
Per dagdeel heeft de betreffende docent de lesstof geschreven over zijn of haar onderwerp.
Hierbij wordt verwezen naar hoofdstukken uit onderstaande literatuur:
1. Leerboek Voeding, Maarten Soeters
2. Inspanningsfysiologie, oefentherapie en training, Van der Poel et al
3. Succesvol Coachen, John Whitmore
4. Waaier Motiverende Gespreksvoering
5. Leefstijlgeneeskunde in de praktijk, Marjolein Streur

Aanmelden
Het huidige curriculum is op dit moment in volle gang, de eerstvolgende opleiding start weer op 6 februari 2025.
Je kunt je hiervoor aanmelden via de knop hieronder. Na aanmelding ontvang je een ontvangstbevestiging per e-mail en nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

Schrijf je nu in

Schrijf je in via onze website en betaal veilig en snel met iDEAL